3 Ocak 2013 Perşembe

Örgütsel Bağlılık


Örgütsel Bağlılık
Örgütsel Bağlılık: Örgütsel bağlılık, çalışanın örgüt üyesi olarak kalma isteği, beklentilerden fazla çaba harcama isteği ile örgütün amaç ve değerlerine olan inancının birleşimidir.
Örgütsel Bağlılığın Sınıflandırması:

1.Tutumsal Bağlılık: Örgütsel davranış araştırmacıları tarafından kullanılan Tutumsal Bağlılık kavramı, bireyin belirli bir örgütle ve o örgütün değer ve amaçlarıyla kendi değer ve amaçlarını özdeşleştirip, bu amaçları gerçekleştirmek için örgüt üyeliğini sürdürmeyi istemesi durumunda ortaya çıkmaktadır. 

Allen ve Meyer’in Sınıflandırması
                Allen ve Meyer’e göre Tutumsal Bağlılık ,çalışanların örgütle aralarındaki ilişkiyi yansıtan psikolojik bir durumdur. Bu durum bireylerin davranışlarıyla açıklanmaktadır. Belirtileri ise, bireyin örgütte kalmaya devam etmesidir. Allen ve Meyer’e göre bağlılık üçe ayrılır;
Duygusal bağlılık;
Bireylerin örgütleri ile özdeşleştikleri, örgütün üyesi olmaktan mutlu oldukları ve örgüte güçlü şekilde bağlı oldukları duygusal bir yönelmedir.
Devamlılık bağlılığı;
Bireyin çalıştığı örgütten ayrılması durumunda ortaya çıkacak maliyetlerden ve/veya alternatif iş olanaklarının azlığından dolayı örgüt üyeliğini sürdürmesidir.
Normatif bağlılık;
Bireylerin ahlaki bir yükümlülük duygusu ile zorunluluk hissettikleri için gösterdikleri bağlılıktır.

2.Davranışsal Bağlılık Yaklaşımı:
Örgütsel davranışçıların tutumsal bağlılık kavramına karşılık sosyal psikologlar davranışsal bağlılık yaklaşımını getirmişlerdir. Davranışsal Bağlılık kişilerin geçmiş deneyimleri ve örgüte uyum sağlama durumlarına göre örgütlerine bağlı hale gelme sürecidir.

Örgütsel Bağlılığı Etkileyen Faktörler
Kişisel Özellikler
Örgütsel Bağlılık Ve Yaş
Yaşlı çalışanlar daha cazip işlere atılmayı genç  çalışanlara göre daha riskli bulmaktadırlar.
Yaş ilerledikçe iş bulma olanaklarının azalacağından bağlılık gösterirler
Örgütsel Bağlılık ve Cinsiyet
Kadın çalışanlar örgütlerinde daha istikrarlıdırlar. Başka örgütlerde alternatif iş bulma olasılıkları azdır.
 Ancak, aile yaşantısı yüzünden de işi bırakma olasılıkları vardır.
 Örgütsel Bağlılık Ve Eğitim
Eğitim düzeyi yükseldikçe, iş hayatına ve işe yüklenen anlam artmakta ve beklentiler  yükselmektedir.Eğitime  yaptıkları yatırımın ve harcadıkları zamanın karşılığı olarak ücret ve diğer çalışma koşullarına yönelik                 talepler de yükselmektedir.
                 

Çalışanların bağlılık düzeylerinin  bireye ve örgüte olumlu ve olumsuz sonuçları olmaktadır. Bağlılık düzeylerine göre 3’e  ayırmak mümkündür
Düşük Örgütsel Bağlılık
                               Birey kendisini örgüte bağlayan  güçlü tutum ve eğilimlerden yoksundur. Göreve ilişkin çabalarda geri oldukları gibi itiraz, şikayet, söylenti ile örgüte zarar getirebilmektedirler.
Ilımlı Örgütsel Bağlılık
                               Birey deneyiminin güçlü fakat örgütsel bağlılığın tam olmadığı bağlılık düzeyidir. Örgütün bütün değil ama bazı değerlerini kabul etme yeterliliğine sahiptirler.
Yüksek Örgütsel Bağlılık
                               Bireyler örgüte güçlü tutum ve  eğilimlerle bağlılık göstermektedirler. Bireye bu bağlılık meslekte başarı, ücrette doyum ve üst pozisyonlara terfi sağlayabilir. Ancak bu durumda gelişmeye karşı direnç oluşturmakta birlikte, fazla stres gibi olumsuz sonuçlarda getirebilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder